Ja ha començat la instal·lació de la turbina per regenerar l’aigua de la platja de Cala Santanyí
Aquest setmana una embarcació ha col·locat la maquinària que ha d’anar submergida, i un equip de bussos està fent les connexions de les canonvades que mouran l’aigua.
Per una combinació de llum i temperatura, a la platja de Cala Santanyí, ja fa uns anys que cada estiu l’aigua canvia de color, agafant un tò verdós o groguenc. La causant d’aquest entorbiament és una alga que fermenta en no regenerar-se l’aigua a cales estretes o on les corrents no regeneren l’aigua prou sovint. És tracta de l’Alexandrium Taylori, una micro alga que deteriora la imatge de la platja i que a vegades procupa als banyistes.

Per això, l’Ajuntament de Santanyí es va posar a buscar una solució que ara s’ha començat a instal·lar. Es tracta d’una bomba d’impulsió que ajudarà a regenerar l’aigua i que evitarà la proliferació de l’alga. A l’octubre de 2016 es va encarregar un estudi de temperatures que en va determinar la causa, tot i que ja se’n tenia sospita del que era, l’alga Alexandrium. Tot i això durant tots els estius, el consistori ha anat fent analítiques cada 15 dies per certificar que l’aigua compleix amb els estàndards de qualitat ambientals i sanitàries, el problema és que l’aigua canvia de color.

Segons l’estudi encarregat per l’Ajuntament la solució passava per instal·lar una bomba de propulsió submarina amb una sèrie de canonades que fan circular l’aigua i la regenren, que és la feina que s’està fent ara mateix. D’altres municipis de Mallorca, com el d’Andratx, ja vàren posar en marxa sistemes com aquest a l’estiu del 2016. A Cala Santanyí no es van poder fer les obres l’any passat perquè la tramitació amb Medi Ambient i la Demarcació de Costes ha estat llarga, i l’equip de govern volia complir amb tots els permisos. El pressupost per aquest projecte puja uns 40.000 euros, que s’havien reservat específicament als pressupostos municipals d’enguany.

Per al batle de Santanyí, Llorenç Galmés, és una prioritat que totes les zones de bany del terme municipal estiguin en les millors condicions possibles. “Les nostres platges són la millor carta de presentació per aquells que ens visiten i primordial pels nostres veïnats i negocis. Per això hem de fer tot el possible perquè estiguin en òptimes condicions. És una gran satisfació que ja s’hagin començat les obres, confiem en que sigui la solució definitiva al problema”.
Bookmark and Share