L’Ajuntament de Santanyí compra una part del jaciment arqueològic de Can Jordi
El talaiot està repartit entre diferents propietats, i el que ara ha adquirit el consistori és on s’han realitzat les troballes més importants durant les darreres campanyes
El poblat talaiòtic de Can Jordi és un dels tresors patrimonials més importants que hi ha al municipi de Santanyí. Per això, l’Ajuntament de Santanyí ha comprat un dels solars on s’ubica el jaciment, que precisament es tracta de la part on més s’hi ha treballat en les últimes campanyes d’excavacions. En total, l’adquisició d’aquests terrenys ha suposat una despesa de 36.000 €, i és una primera passar del consistori per aconseguir que tot el jaciment sigui de titularitat pública. 

Tal com ha explicat el batle de Santanyí, “per a nosaltres és molt importat conservar el patrimoni històric i cultural del municipi. Per això, seguirem negociant perquè Can Jordi sigui un referent com a jaciment arqueològic gestionat per un ajuntament. Aquesta és una primera inversió, però a poc a poc, esperem aconseguir trobar la manera perquè tota la zona on es troba el talaiot sigui de titularitat pública i que sigui excavada i estudiada”. 

El problema per aconseguir que tot el jaciment sigui totalment públic radica en el fet que el poblat està repartit entre diferents finques i diferents propietaris. Segons els arqueòlegs, pel que es dedueix de la planimetria del talaiot, la part principal de l’assentament estaria en una de les finques on no s’hi ha pogut fer feina perquè no s’ha arribat a un acord amb els propietaris. 

D’altra banda, des de l’Ajuntament de Santanyí es lamenta que el Consell de Mallorca hagi decidit rebutjar la concessió de la subvenció per enguany per realitzar la campanya d’excavacions. Des de fa quatre anys Can Jordi s’excava durant el mes d’agost gràcies a la feina de l’associació cultural Lausa. Dels 20.000 euros que costava aproximadament cada campanya, la institució insular n’aportava el 50%, i l’altra meitat el consistori santanyiner, però sol·licitud d’enguany ha estat rebutjada. I precisament el 2019 havia de ser el darrer any d’un projecte quinquennal que havien preparat els arqueòlegs conjuntament amb l’ajuntament el 2015.
Cal recordar que la història del poblat de Can Jordi es remunta a l’any 1000 aC, i està format per diferents talaiots, dels quals se’n conserva un en bon estat, a més de diferents trams de murada. Can Jordi, de forma el·líptica, presenta quasi tots els detalls típics dels poblats d’aquestes característiques de l’illa, amb una murada perimetral i diferents habitacions adossades. Els darrers estius s’havien concentrat els esforços restaurar la murada i excavar les zones habitades per conèixer algun detall més sobre com vivien els darrers ocupants del poblat. 

L'any 2017 es va restaurar part d’una de les murades de l’anomenat sector B; concretament un portal format per dues pedres de grans dimensions. La més gran, es va calcular que tenia un pes de 4,8 tones. També es va fer feina una garita de vigilància inserida a la murada del sector C, que va ser excavada amb més profunditat durant la campanya de 2018. Can Jordi va ser habitat fins a la conquesta romana de Mallorca al 123 aC, tot i que no va quedar en desús per complet. Al llarg de les diferents campanyes s’hi han trobat vestigis d’altres cultures, com ceràmiques musulmanes i restes d’animals.

Bookmark and Share