L’Ajuntament restaura l’antic projector del cine de Santanyí
Pere Terrassa ha estat l’encarregat de les feines de restauració que han costat 2.000 euros. L’aparell estarà exposat a l’entrada del Teatre Principal.
La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí ha recuperat una fantàstica peça que romania a un dels magatzems del consistori. Es tracta d’un projector de cinema, model Ossa, fabricat a Barcelona als anys 30 del segle passat. Pere Terrassa n’ha estat el responsable de la restauració, i tot i que no tornarà a projectar pel·lícules, ja està a l’entrada del Teatre Principal de Santanyí. Recuperar les parts que feien falta, més la restauració ha suposat una despesa d’uns 2.000 euros.

Durant més de 60 anys, aquest aparell va ser l’encarregat de projectar els films que es feien al cine de Santanyí, fins el seu tancament l’any 1992. Quan el consistori va comprar l’edifici, que ara és el Teatre Principal per restaurar-lo i convertir-lo en epicentre de la cultura del municipi, hi havia el projector Ossa que es va traslladar a un magatzem durant les obres. De llavors, ha esperat el moment per tornar a lluir, i ara ho fa a l’entrada del Teatre. L’escriptor Cristòfol-Miquel Sbert ha col·laborat tant en la restauració com en reconstruir la història del projector. El pare d’Sbert va estar al capdavant del cinema situat al carrer Bisbe Verger durant més de 50 anys, i en coneix bé la història.

Aquesta setmana el projector a tornat a la que va ser la seva casa durant dècades, tot i que amb no pocs d’esforços. I és que l’aparell pesa 400 quilos, i ha sigut necessari una grua, i moltes mans, per col·locar-lo on s’espera que hi romangui molts anys més.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens, s’ha mostrat molt satisfeta de que el projector ja sigui al Teatre Principal: “Hem d’agrair la feina feta per Pere Terrassa i l’ajut de Cristòfol-Miquel Sbert, perquè aquesta veritable peça de museu sigui aquí en aquestes condicions. La tecnologia pot haver canviat, però elements com aquests són una joia que hem de cuidar i ensenyar als més joves”.

Bookmark and Share